Ruimte om te Wonen en Werken.
Ruimtelijke ordening
In een bestemmingsplan of omgevingsplan wordt in hoofdzaak vastgelegd "wat waar mag". De toegelaten afmetingen in het bestemmingsplan zoals het maximaal bebouwd oppervlak en de bouwhoogte bepalen het bouwvolume. Daarnaast wordt ook vastgelegd waar je wat voor functie mag uitvoeren. Winkels, kantoren en bedrijven en wonen worden over het algemeen gescheiden maar soms ook geïntegreerd in een plan. Naast de vorengaande basis regels van de ruimtelijk ordening zijn er ook nog veel uitwerkingsregels. Voor een vastgoedeigenaar is het opstellen van een nieuw bestemmingsplan of omgevingsplan een belangrijk moment. Soms worden plannen conserverend genoemd omdat ze de bestaande situatie als het ware bevriezen dit in tegenstelling tot andere plannen die juist wel ontwikkel of uitbreidingsmogelijkheden bevatten. Het vaststellen van een plan is het moment om daarop als vastgoedeigenaar te reageren.
Nederland
Nederland is maar een relatief klein land wat intensief bewoond en gebruikt wordt. Gezien de ligging van grote delen van het land onder zeeniveau er is veel ruimte nodig voor waterbouwkundige werken maar ook voor bijvoorbeeld wegen. Ook natuur en landbouw leggen een groot ruimtebeslag. Het uitbreiden van de ene functie gaat als gevolg van het vorengaande altijd ten koste van een andere functie en gaat vaak gepaard met een hoop discussie. Nederland groeit qua bevolking maar niet qua oppervlakte. Om al deze ruimtelijk ordening onderdelen goed samen te gaan is er Rijks, Provinciaal en gemeentelijk beleid. Een nieuw initiatief moet dus aan al deze drie beleidsvlakken getoetst worden.
Wijzigingen
In een aantal bestemmingsplannen en omgevingsplannen is een wiizigingmogelijkheid in het plan zelf opgenomen. Door een beroep hierop te doen is het alsnog mogelijk (mits het verzoek wordt ingewilligd) om alsnog in afwijking van het plan te bouwen. Indien deze mogelijkheid er niet is bestaat de mogelijkheid om het gehele bestemmingsplan of omgevingsplan te herzien mits de gemeente daar haar medewerking aan wil verlenen.
Belemmeringen
Iedere ondernemer loopt vroeg of laat tegen belemmeringen voorkomend uit een bestemmingsplan of omgevingsplan aan. Het vroegtijdig herkennen en beginnen met aanpassen is een must aangezien ruimtelijke ordening procedures vanwege onder andere de ter inzage leggingstermijnen vaak langlopende procedures zijn.