Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een bedrijf
Om invulling te geven aan een duurzaamheidsambitie is het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een bedrijf een goede invulling. Met deze zonnepanelen is het mogelijk een deel van de in het bedrijf gebruikte elektriciteit zelf op te wekken. Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een bedrijf heeft ongeveer 20 jaar geleden een aanvang genomen. Het is bij een project daarom raadzaam om goed te kijken naar de ervaringen uit het verleden. Niet alle projecten waren even succesvol. Door te leren van de fouten van anderen is het mogelijk een beter project te realiseren.
Op 1 januari 2021 is de Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) regeling ingevoerd. Bij een aanvraag van een kantoorgebouw wordt getoetst in hoeverre voorzien wordt middels bijvoorbeeld zonnepanelen in de eigen energiebehoefte. Industriegebouwen zijn uitgezonderd van deze BENG toets. Indien het echter gaat om een industriegebouw waarin zich kantoorruimte bevindt dan is het alsnog nodig het kantoorgedeelte van het gebouw te toetsen. De toets vindt plaats met een NTA 8800 berekening. Het gebruik van zonnepanelen maakt dat een deel van de in het gebouw te gebruiken energie duurzaam wordt opgewekt en maakt het halen van de BENG 2 en 3 norm eenvoudiger. Waar het gebruik van zonnepanelen voor 1 januari 2021 een vrijwillige keuze was van de aanvrager is dit als gevolg van BENG (mits er zich kantoorruimte in het object bevind) min of meer noodzakelijk geworden. Wij verwachten dan ook dat bij nieuwbouw projecten steeds vaker vanaf de bouw zonnepanelen geplaatst worden op het dak. Ook de benodigde elektrische installatie kan vanaf de nieuwbouw makkelijker worden geïntegreerd in de totale installaties.
Bedrijven die zonnepanelen op het dak willen plaatsen dienen bij deze investering de volgende elementen af te wegen.
- Oriëntatie en Hellingshoek van de panelen
- Schaduw op de panelen van andere gebouwen, dakopbouwen en landschapselementen
- Te verwachten jaarproductie stroom gesimuleerd met verschillende opstellingen
- Benodigde ballast en draagkracht van het dak
- Dakopstelling afstand tussen panelen en randen
- Postcoderoos regeling
Wij kunnen aan de hand van een simulatie het optimum bepalen voor een zonnepanelen project. Alle voor het project relevante factoren worden tegen elkaar afgewogen en op basis van de uitkomsten wordt het meest ideale project geadviseerd. De uitkomsten kunnen meegenomen in een BENG NTA 8800 berekening. Ook zijn de uitkomsten te gebruiken voor het opstarten van een zogenaamd postcoderoos project waarbij omwonenden de investering in zonnepanelen dragen en de ondernemer alleen zijn dak te beschikking stelt.