De geschiktheid van de bodem voor warmte en koude opslag.
De ondergrond van een locatie is voor vastgoedprojecten van groot belang. Over het algemeen is de situatie van en in de bodem bij de meeste projecten onderbelicht. Er s een onderscheid te maken tussen bureau onderzoek en veldonderzoek. Op basis van de Basis Administratie Ondergrond (BRO) is een voorverkenning te maken op basis van historische gegevens wat er ten aanzien van de ondergrond verwacht mag worden. Hierdoor is het voor het inschatten van de haalbaarheid niet nodig om eerst een veldmeting te verrichten.
Als gevolg van de invoering van de Bijna Energie Neutrale Gebouwen regeling (BENG) op 1 januari 2021 en als gevolg van het vervallen van de gasaansluitplicht op 1 juli 2018 is het niet meer automatisch mogelijk om een gebouw te voorzien van een gasgestookte centrale verwarming.
Technisch zijn er goede andere oplossingen voor handen. Veruit de beste oplossing is die waarbij warmte en koude in de bodem worden onttrokken c.q. worden opgeslagen. Met name als er sprake is van koeling van gebouwen of producten is deze oplossing veruit het meest interessant. De oplossingen vragen echter meer vooronderzoek dan voor het plaatsen van een centrale verwarming installatie nodig is. De Basis Administratie Ondergrond bevat zeer veel gegevens over de bodem in Nederland. Deze informatie kan bestaan uit gebiedskaarten waarop de geschiktheid wordt weergegeven. Deze kaarten bieden voor een project vaak net te weinig informatie om een verantwoord besluit te nemen.
Aan de hand van de samenstelling van de ondergrond en de grondwaterstand kunnen wij aan de hand van het de Basis Administratie Ondergrond vaststellen hoe kansrijk een warmte en koud opslag project op de gewenste locatie voor u is.