Om een juiste beslissing te nemen over de aankoop en verkoop van bouwgrond is veel informatie nodig.
Bouwgrond wordt over het algemeen gekocht om een nieuw gebouw te realiseren, het is echter ook mogelijk dat het toekomstig gebruik alleen bestaat uit parkeren of buitenopslag. Door bouwgrond te kopen legt een bedrijf zich voor langere termijn vast qua vestigingsplaats. Om verrassingen tijdens de aankoop, de latere bouw en of de exploitatie van de nieuwbouw te voorkomen is het belangrijk uitvoerig onderzoek te doen alvorens een aankoopbeslissing wordt genomen. In de onderstaande afbeelding worden een aantal van de te onderzoeken aspecten weergegeven.
Wat door het uitvoeren van onderzoek wordt voorkomen is de “als ik dat had geweten had in het niet gedaan” categorie besluiten. Ook kostenoverschrijdingen tijdens de bouw of de exploitatie kunnen vaak door goed vooronderzoek worden voorkomen. In het geval van verkoop is het belangrijk een koper goed te informeren. Ook op de verkoper rust dus ook een onderzoeksplicht.
Wij hebben een serie Quick Scans ontwikkelt van de verschillende aspecten rondom de aankoop van bouwgrond. Het is namelijk niet altijd gelijk nodig diepgravend onderzoek te doen. Al deze Quick Scans betreffen bureauonderzoek waarbij tegen relatief lage kosten openbare informatie wordt bewerkt, geordend en gerapporteerd.
Indien nodig kan een locatie bezoek worden uitgevoerd. Ook kunnen de onderwerpen die volgens het bureauonderzoek kritisch zijn nader onderzocht worden. Wij maken daarbij onderscheid in de oriëntatiefase en de definitieve aankoopbeslissing. In onderling overleg zijn op maat de onderzoeken vast te stellen. Bent u voornemens bouwgrond te kopen neemt u dan contact met ons op. Aan de hand van een gesprek kunnen wij u adviseren welke onderzoeken er het beste verricht kunnen worden om een verantwoorde aankoopbeslissing te nemen.